Over mij

Mijn naam is Miranda van der Maarel. Graag vertel ik ter kennismaking iets over mezelf. Ik ben in 1965 geboren in een tuindersgezin, waar ik samen met mijn tweelingzus en broer een warme, vrije en blije jeugd heb gehad. In 1987 ben ik getrouwd met Rob en we hebben 3 prachtige zoons gekregen. En inmiddels is het gezin uitgebreid met lieve schoondochters.

Momenteel ben ik al een aantal jaren werkzaam als yogadocent en sinds 2021 ook als ademcoach. En de weg daar naartoe is een rijke ervaring geweest. Na mijn middelbare school ben ik verpleegkundige in het ziekenhuis geworden. Na negen jaar switchte ik naar de wijkverpleging (volwassenen en jeugdzorg) en weer een aantal jaren daarna heb ik met plezier de overstap gemaakt naar een baan als leerkracht in het basisonderwijs.

Tussendoor volgde ik regelmatig cursussen op spiritueel gebied (o.a. reiki en intuïtieve ontwikkeling).
In die jaren ontstond steeds meer het gevoel en werd mij duidelijk dat er nog iets anders was wat op mijn pad zou komen. En dat bleek yogadocent te zijn. Er is wel een burn-out voor nodig geweest om tot inzicht te komen dat een andere richting van werk en leefstijl nodig was.
Tijdens de burn-out voelde het eerst als falen. Ik, die de hele wereld aankon en altijd bezig was, van alles organiseerde, overal behulpzaam was, kon opeens niets meer. Na jaren van roofbouw ging de rem erop. Achteraf ben ik zo blij met deze periode. Het heeft me enorm veel gebracht en geleerd over mezelf. Het gaf me de gelegenheid om te werken aan mijn gedragingen en aangeleerde patronen.

In 2014 startte ik bij Saswitha, de opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte te Bilthoven. En deze 4 jarige opleiding heb ik als zeer waardevol en leerzaam ervaren. In 2016 zette ik de stap om uit het onderwijs te gaan en ging ik me helemaal richten op het geven van yoga. In 2017 was mijn eigen yogabedrijf TriBalans een feit.

Voor mij klopt deze weg naar de yoga heel goed; alles wat ik hiervoor aan ervaring heb opgedaan in de verpleging en het onderwijs komt als juiste bagage van pas in het geven van yogalessen.
De verandering en ontwikkeling die ik heb doorgemaakt is in allerlei facetten van het leven positief merkbaar: in mijn hele leefstijl, gedrag en eetgewoonten, mijn fysieke houding etc.
Yoga is niet alleen mijn passie geworden, maar ook een weg voor het leven!
Mijn grote wens is om zo veel mogelijk mensen yoga te laten ervaren en ze hierdoor te laten ontdekken wat yoga kan betekenen op hun levenspad.

In 2021 heb ik de opleiding tot ademcoach gedaan en dit is ook weer een hele mooie leerzame opleiding geweest. Het combineren van het geven van yoga én van ademcoaching heeft geleid tot het samenstellen van een cursus ‘Beter Ademen’.

Mijn hobby’s zijn tuinieren, in de natuur zijn, wandelen, yoga, lezen en ik ben dol op het leven vieren samen met vrienden. De aantrekking, die de natuur op me heeft, heb ik al van kinds af aan. Hoe wonderlijk alles met elkaar verbonden is, blijft me fascineren en interesseren.

Over mijn logo

In mijn logo zie je een mens en een boom ineen. Ik ben dol op bomen, vind ze bijzonder en word er door aangetrokken, voel me ermee verbonden. Dit had ik als kind al. De kracht, de groei- en bloeiwijzen, hoe ze reageren in de verschillende seizoenen heeft mijn interesse. Tijdens het maken van de scriptie voor de yogaopleiding kwam ik er achter hoe bomen communiceren en wat bomen voor mensen betekenen.

 

De naam TriBalans bestaat uit het woord ‘Tri’ en ‘Balans’.

Tri klinkt als het Engelse ‘Tree’ (= boom) en het is ook het getal drie. Het getal drie is een bijzonder getal: veel processen in het leven werken als drie-eenheid samen. Een ervan is bijvoorbeeld bij Hatha yoga, dat er vanuit wordt gegaan dat het lichaam, de adem en de geest (het denken) een drie-eenheid vormen. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als er een verandert, veranderen de anderen mee.

Het woord Balans heb ik in mijn naam verwerkt omdat het leven ons steeds uitdaagt en uitnodigt om in balans te zijn, in harmonie met jezelf, met alles om je heen.

En de yogahouding ‘de boom’ (Vrikshãsana in het Sanskriet) is een oefening voor balans en concentratie. 

De woorden ‘Evenwichtig in verbinding’ heb ik onder het logo toegevoegd.

Evenwichtig betekent o.a. ‘zo dat alles goed op elkaar is afgestemd’. Ik geloof dat alles -zowel binnenin als om ons mensen heen, de dieren, de natuur, de aarde en het universum- met elkaar in verbinding staat en dat we meer geluk kunnen ervaren als we die verbinding in harmonie laten zijn.

Opleidingen en gevolgde trainingen:

 • Verpleging-A
 • Maatschappelijke Gezondheidszorg (MGZ)
 • Pabo Hogeschool Den Haag
 • Reiki cursus
 • Intuïtieve ontwikkeling bij Annette Weers opleidingen
 • Saswitha 4 jarige Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerten met de volgende extra modules:
  • *Ayurvedische beginselen
  • *Ayurvedische Massage
  • *Adem en Adem Therapie
  • *Specialisatiejaar: Yoga voor kinderen, tieners, jongeren en kinderen (en volwassenen) met een beperking.
  • *Eindscriptie Vrikshãsana (boomhouding)
 • Opleiding Kracht van Ademen tot Ademcoach bij Annette Weers

Kernwaarden

Authentiek zijn

Leven wie je werkelijk bent. Je bent trouw aan je zelf, aan je eigen persoonlijkheid, geest en karakter, ondanks krachten en invloeden van buitenaf.

Authenticiteit is voor mij een belangrijke kernwaarde omdat ik denk dat je zinvoller en gelukkig kunt leven als je doet wat echt belangrijk voor je is, je open en eerlijk bent naar jezelf en anderen en je eigen waarden en doelen volgt.
Als je authentiek bent, ben je echt, oprecht en betrouwbaar en je laat dit ook zien. Het kan best een uitdaging zijn je ware zelf te tonen, daarbij ook verantwoordelijkheid te nemen voor je gevoelens en je handelen, vooral omdat er zoveel invloeden van buitenaf zijn en we soms willen voldoen aan wat anderen wensen.
Yoga heeft mij geholpen om dichter te komen bij wie ik werkelijk ben en wil zijn. Je kunt zelf gaan onderzoeken wat jou helpt om meer bij jezelf te komen. Yoga, mediteren, ademoefeningen, de natuur in of andere manieren om zo uit te vinden wat klopt voor jou unieke zijn.

Verbinden

Verbinden met je innerlijk, met de ander en met de natuur.

Mijn wens voor de wereld is liefde en een goede omgang met mens, dier, de natuur, de hele aarde.
Verbinden vind ik hierbij een belangrijke kernwaarde.

Verbinden met je innerlijk
We zijn in onze cultuur veel op de buitenwereld gericht, waardoor we alles dus meer uiterlijk dan innerlijk zien. Als je liefdevol met je innerlijk verbindt kun je voelen wat zich daar afspeelt. Wat geeft je lijf aan? Wat zeggen jouw emoties? Hoe adem je? Welke wijsheid krijg je door?
Je kunt in contact met jezelf, blokkades vinden en voelen waar je weer in balans kunt komen. Jezelf gaan afstemmen op dat wat je vanbinnen wordt aangegeven. In het diepe deel in je, kun je voelen of je de juiste richting volgt op jouw unieke pad.

Verbinden met de ander
Je kunt je verbinden met anderen als je je veilig voelt. Dan kun je je liefdevol en met respect met anderen verbinden en dit is gezond. Het geeft een positief effect voor je lichaam en geest. Als je echt verbinding voelt maakt je lichaam bepaalde gelukshormonen aan, waardoor je onder andere een goed gevoel krijgt. Verbinden vanuit vriendelijkheid, met inlevingsvermogen, zorgzaamheid, naastenliefde zijn allemaal positieve waarden, waarbij je meer vanuit je hart leeft.

Verbinden met de natuur
Ook verbinden met de natuur is gezond. Dat zijn we in onze consumptie maatschappij misschien wat kwijt geraakt doordat het materialistische de overhand is gaan krijgen. Het blijkt dat wanneer je in de natuur bent, dit ook positief werkt op je lichaam, je geest en je adem. Als je weer meer gaat meebewegen met de seizoenen, in leefstijl en voeding kun je je beter gaan voelen. Oog hebben voor de natuur en deze volgen laat je zien dat alles en iedereen met elkaar in verbinding staat. Dit vraagt om respect voor alles wat leeft en alleen te gebruiken wat je echt nodig hebt.

Groeien

Het leven is een groot leerproces. Door alles wat je in je leven meemaakt leer je en groei je.

Groeien is ook soms vallen en dan weer opstaan. Het lijden hoort ook bij het leven. Het liefst willen we plezier maken en zo ver mogelijk wegblijven van pijn. Maar juist als je dat ook doorleeft en accepteert vindt er groei plaats. Ook fouten maken mag. Dat zijn vaak de beste leermomenten.
Het is goed om jezelf goed te kennen: je sterke en zwakke kanten. Soms is het nodig om uit je comfortzone te komen en juist door te experimenteren en los te laten te groeien. Je verandert vooral door nieuwe ervaringen en situaties.
En tijdens dat groeien leer je soms dat accepteren wat is ruimte kan geven om verder te gaan.
Spiritualiteit is ook een groeiproces, een bewustzijnsontwikkeling. Ik geloof dat alles wat je overkomt een rede heeft en dat niets voor niets is. Wanneer je je zielsmissie volgt kan het zijn dat je een zijspoor gekozen hebt. Dan komt er weer iets op je pad om je weer naar de juiste richting te leiden.
Door op gevoelsniveau te komen kun je verandering gaan aanbrengen en voelen of het pad dat je bewandelt klopt.
Hierbij is het behulpzaam om liefdevol naar jezelf te zijn, geduld te hebben en discipline op te brengen om er mee aan de slag te gaan.

Geïnteresseerd geraakt in TriBalans Yoga?

Ik help je graag met mijn yogalessen, adem coaching of massages.