Ayurvedische massage

Ayurvedische massage is een zachte energetische massage met gebruik van speciale, opgewarmde, op jou afgestemde kruidenolie. Er wordt gemasseerd met de handen. In deze massage worden massagetechnieken gecombineerd met het stimuleren van bepaalde drukpunten uit de Ayurveda. De Ayurveda is een van de oudste geneeskundige- en gezondheidssystemen, die oorspronkelijk uit India komt en nu in Europa grotere populariteit heeft gekregen door de positieve uitwerking op gezondheid en bestrijden van ziektes.

Ayurvedische massage voor vrouwen

In India worden vrouwen door vrouwen gemasseerd en mannen door mannen. Dat heeft te maken met de verschillende energieën. Ik masseer ook alleen vrouwen.

De massage is een gehele lichaamsmassage, waarbij het hoofd en gezicht meegenomen worden. In overleg kan er ook een deelmassage worden gegeven. De massage wordt gegeven op een matras op de grond, maar kan als dat voor jou niet mogelijk is, ook op een massagetafel worden gegeven.

Voor wie

De Ayurvedische massage is geschikt voor iedereen, gezond of ziek, oud en jong. Wel wordt het afgeraden in de volgende situaties: tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap, bij kanker tijdens een behandelingsperiode en bij koorts. Er kan bij een afspraak ook rekening worden gehouden met de menstruatie. Tijdens het begin van de menstruatieperiode is het namelijk beter om geen Ayurvedische massage te ondergaan.

Effect

De Ayurvedische massage brengt het hele lichaam in balans. De massage reinigt, ontspant, voedt en balanceert het fysieke lichaam, de emoties en de geest. Het zelf herstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Ayurvedische massage werkt op de spieren (verlicht spierspanning) en op het energiesysteem. Het activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop. Stress, vermoeidheid en slapeloosheid kunnen afnemen. De massage zorgt voor meer vitale energie. Het helpt om gifstoffen, die vast zitten, te verwijderen en het helpt bij het losmaken van emotionele blokkades.

U bent welkom in mijn praktijk ruimte

  • In overleg plannen we een afspraak in.
  • De massage is op de grond op een matras. Als je niet op de grond kunt liggen zet ik een massagetafel klaar.
  • Van te voren graag douchen: de olie wordt nog beter opgenomen op een schone huid.

Kosten

€45,00 voor een deelmassage van 30-40 minuten

€ 65,00 voor een gehele massage van 75-90 minuten

 

Lees meer over de oorsprong van Ayurvedische massage

Ayurveda heeft zijn oorsprong in India en wordt steeds vaker ook in het Westen toegepast. Ayurveda betekent kennis (veda) van het leven (ayus).

In deze geneeskunde worden vooral door aanpassing van voeding en leefstijl, disbalans en ziekten verholpen én ziekten voorkomen. Het gaat vooral om preventie, om te streven naar gezondheid.

Ayurvedische voedingstherapeuten stellen aan de hand van hun observatie, een intake, een tongonderzoek en polsdiagnose vast welke disbalans er van de 5 elementen is.

In de Ayurveda wordt er namelijk van uitgegaan dat alles wat bestaat is opgebouwd uit een of meer van de 5 elementen. De elementen zijn: ether, lucht, vuur, water en aarde.

De mens heeft deze elementen ook in zich en bij de geboorte heb je een eigen blauwdruk gekregen, je geboorteconstitutie. Dit betekent dat de elementen in bepaalde, persoonlijke verhoudingen voorkomen. Deze verhoudingen zorgen ervoor dat je een persoonlijke stofwisseling hebt en een eigen manier van omgaan met wat je meemaakt en met je emoties.

De Ayurveda heeft een indeling gemaakt in drie typen (Doshas), geboorteconstituties: Vatha (ether en lucht), Pitta (vuur en beetje water), Kapha (aarde en water), die in iedereen aanwezig zijn, maar dus in verschillende samenstellingen. En hierdoor kan er bekeken worden wat er uit balans is. In de loop van je leven kun je aardig zijn afgeweken van je geboorteconstitutie.

Het behandelplan kan bestaan uit: het aanpassen van het voedingspatroon, de leefstijl, geven van Ayurvedische preparaten en Ayurvedisch massages. Er wordt veel gewerkt met speciale kruiden.

Zelf ben ik geen Ayurvedisch therapeut. Tijdens de opleiding tot yogadocent heb ik de module Ayurvedische Beginselen en Ayurvedische Massage gedaan. Zeer interessant vind ik hoe binnen de Ayurveda naar een totaal geheel gekeken wordt. Gezondheid wordt aangeduid met ‘Swastha’ en dit betekent ‘staan in je ware zelf’.

Er wordt vanuit gegaan dat lichaam en geest steeds met elkaar in interactie zijn en elkaar beïnvloeden. Er wordt gestreefd naar een evenwicht in de Doshas, een goed spijsverteringsvuur (Agni), gezonde weefsels, goede afvalproducten (aan de ontlasting kun je zien of iemands eten goed is bekomen), juiste gedragingen, die kloppen met je geest, ziel, zintuigen…. dus dat ‘iemand zich in zijn ware zelf bevindt’.

Door Ayurvedische massages te geven wil ik bijdragen aan de gezondheid van mensen.Dit kan ook gecombineerd worden met ademcoaching. Vooral als er emotionele blokkades aanwezig zijn kan dat behulpzaam zijn.

Als je voor een massage komt zal ik eerst een paar vragen stellen om af te stemmen en dan kiezen we samen voor een bepaalde olie, die jouw Dosha harmoniseert.

Geïnteresseerd geraakt in TriBalans Yoga?

Ik help je graag met mijn yogalessen, adem coaching of massages.