Hatha yoga

Met welk doel zou jij yoga gaan doen? Wil je soepeler worden? Leniger? Wil je meer rust in je hoofd krijgen, beter slapen of je adem beter leren gebruiken? Yoga heeft veel positieve effecten op de gezondheid. Wie weet wat het jou gaat brengen?

Het is goed om uit te proberen welke yogavorm bij je past. Hatha yoga is een van de oudste vormen van yoga, van waaruit meerdere yogavormen ontstaan zijn. Ha betekent zon en tha betekent maan.

In de hatha yoga wordt er vanuit gegaan dat je lichaam, je adem en je geest samenwerken om in balans te komen. Zij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en van invloed op elkaar. Door fysieke oefeningen te doen word je niet alleen soepel, je kunt meerdere effecten op lichamelijk gebied ervaren (het werkt op hormonen, bloedsomloop, lymfe, spijsvertering etc.) én ook op je geest (het denken) en emoties. Yoga kan helend werken. Het verbeteren van je ademstroom kan tevens helpen om rust en ruimte te voelen.

Het gaat om lichamelijke inspanning, waarbij je leert wat je aanspant en waar je juist kunt loslaten, kunt ontspannen. Door yoga maak je verbinding met jezelf en leer je je eigen grenzen en mogelijkheden kennen. Je leert beter voelen wat goed voor jou is. Het is zonder oordeel, dus prestatieloos en dat maakt dat alles goed is zoals het is.

De door mij gegeven hatha yogalessen gaan in een rustig tempo. Het is beoefening van staande, zittende en liggende houdingen, waarbij de adem de oefening ondersteunt. De houdingen gaan van dynamisch naar statisch. De les eindigt altijd met een ontspanning.

In de lesruimte zijn yogamatten aanwezig. Je kunt een badhanddoek of een eigen mat meenemen als je dat fijner vindt. Daarnaast zijn er ook kussens en dekens. Eventueel kun je een flesje water meenemen.

In verband met het coronavirus kan er geen gebruik gemaakt worden van de aanwezige materialen en is het tijdelijk verplicht om eigen yogamatten, kussens en/of dekens mee te nemen.

Locatie en tijd

De hatha yogalessen worden gegeven in De Hoornbloem, Kon. Julianaplein 1, 2635 HD te Den Hoorn op maandag- en op woensdagavond van 20:00 uur- 21:00 uur.

Let op! Vanwege het coronavirus wordt er tijdelijk (tot 1 juli) op de maandag- en woensdagavond buitenyoga gegeven op een afgesloten privé grasveld op locatie Veenakkerweg 11, te Den Hoorn.

De tijden zijn voor de buitenlessen aangepast van 19:15 uur-20:15 uur. Als het weer het toelaat zal in juli een binnenles ook naar buiten verplaatst kunnen worden, omdat de deelnemers het erg fijn vinden om buiten yoga te doen.